Brutale vogels

Onlangs las ik een artikel over vogels. Het blijkt dat zij, net als mensen, ook een karakter hebben. Zo zijn er brutale vogels, maar ook voorzichtige vogels. De “durfal-vogels” zorgen goed voor zichzelf. Ze regelen altijd direct, dat ze wat te eten krijgen. Ze dringen gerust voor en pikken als eerste de worm uit het gras. De andere, de wat meer bescheiden vogel, kijk eerst “de kat uit de boom”. Voordat deze types een zaadje van de grond pikken, hebben ze eerst goed ingeschat of er geen gevaar dreigt.

Beseft het “ik ga ervoor” type, dat hij door zijn risicobereidheid misschien wel door een kat gepakt kan worden? Snapt de “even afwachten” vogel, dat hij wellicht door zijn terughoudendheid van de honger kan sterven? Dit vroegen de onderzoekers zich niet af. Vogels hebben verschillende karakters, maar beschikken niet over een bewustzijn. De natuur heeft het gewoon slim bedacht. Op deze manier zal dezelfde soort altijd overleven. De ene keer is “brutaaltje” in het voordeel, de andere keer heeft “bescheidenheid” een betere strategie gebruikt.

Volgens mij kunnen wij hier wel van leren. Iedereen heeft verschillende karakters en het lijkt vaak heel complex. Toch, als we kijken naar de natuur en we houden het even simpel, dan zien we onder ons ook de brutale mensen (die de halve wereld hebben) en de meer bescheiden “dat siert de mens” personen (hebben zij overigens de andere helft van de wereld?). Als soort overleven we dus wel, maar wij hebben een extra instrument gekregen: ons bewustzijn. Ontzettend handig dat bewustzijn. Gecombineerd met een beetje logisch verstand, is het bijvoorbeeld best slim om samen te werken. Als jij nou die nieuwe klant benadert, want jij bent nergens bang voor, dan kom ik met je mee om hem op de inhoud te overtuigen. Mijn rustige aard biedt vertrouwen. Beide belangrijk in het ondernemerschap. Waar de een gewoon die grote investering doet, rekent de ander nog even extra door of dit wel een verstandige zet is. Bezit je beide eigenschappen? Gefeliciteerd! Kun jij zorgen dat jij onder alle omstandigheden overleeft? Top! Voor diegene onder ons, die inzien dat je elkaar kan aanvullen: zoek elkaar op. Praat met elkaar, leer elkaar kennen, inspireer elkaar en help elkaar. De mens is een sociaal dier en kan elkaar tot grote hoogtes brengen. Er is wel wat vertrouwen voor nodig, maar volgens mij is het de moeite waard. Ik ontmoet je graag.

Manon.

Reacties zijn gesloten.