De NEE-JA sticker

Een tijd geleden alweer, hoorde ik tijdens een presentatie dat wij (met name vrouwen) alles willen, wij het perfect willen én geen nee durven zeggen. Dat wij allerlei ballen in de lucht moeten houden. Dat we bang zijn om wat te missen en/of om anderen teleur te stellen. Ik herkende dit helemaal niet. Ik ben er al lang achter dat het leven niet maakbaar is. Dat het juist fijn is om te genieten van de kleine dingen. Dat het belangrijk is om keuzes te maken die dicht bij jezelf liggen en dat tijd kostbaar is (en inmiddels weet ik heel zeker: tijd is ontzettend kostbaar).

Toch, hoe suf eigenlijk, bleek dat veel van mijn tijd ging zitten in het lezen van reclameblaadjes. Die ouderwetse, die door je brievenbus komen. Natuurlijk had ik al veel eerder zo’n “NEE-JA sticker” op mijn brievenbus kunnen plakken, maar ik ontdekte iets raars: ik wilde niks missen. Ik vond het lastig om nee te zeggen. Hoewel geen tijd om ze te lezen, vond ik het ook zonde om ze zomaar in de papierbak te gooien. Eenmaal bewust van deze vreemde eigenschap, heb ik toch een “NEE-JA sticker” besteld. Voor het geval ik nog steeds bang was, wat te missen, heb ik de “folders-app” gedownload voor op mijn telefoon. En raad eens. Ik mis niets! Heerlijk. Ik bespaar tijd en voel mij niet schuldig en ik kijk ook niet op die app. Mis ik een aanbieding? Misschien, maar nu koop ik niets, omdat ik het ook niet nodig heb. Veel voordeliger.

Als ondernemer zou je ook een “NEE-JA sticker” kunnen gebruiken. Je wilt natuurlijk niks missen, overal zijn kansen, maar je stopt veel tijd in van alles een beetje. Je voelt je schuldig wanneer je iets niet (meteen) kan doen en je raakt versnipperd. Je doet je werk niet altijd meer met plezier en aandacht, waar is je focus? Je bent vergeten dat vrije tijd nodig is om weer op te kunnen laden. Jij bent immers jouw bedrijf en je kan alleen maar geven als je wat hebt te geven.

Waar zeg jij eigenlijk “ja” tegen? Wees daar duidelijk in en maak een top 5 van de dingen waar je altijd ja tegen moet zeggen. Waar zeg je eigenlijk “nee” tegen? Het geeft rust en ruimte om buiten de deur houden wat je niet wil. Dat lijkt luxe, alsof je meer dan genoeg verdient, om nee te kunnen zeggen. Toch geeft kiezen, trouw zijn aan jezelf en het eren van jouw kostbare tijd, de rust en ruimte voor nieuwe ideeën. Ontwikkelingen die vervolgens weer passen bij wat jij werkelijk wil, zodat je kan groeien. Die ene aanbieding die niet op jouw mat valt, kun je missen omdat je veel bewuster kiest.

Geloof mij en begin met een sticker op je brievenbus. Ervaar de rust en de regie. Jij bepaalt zelf wat op jou af komt door het op te zoeken wanneer jij dat wil. Het is even doorbijten maar laat je verrassen door het effect. Als tussenstap is er altijd nog de “app” en weet je wat, het is nog goed voor het milieu ook! Dat noem ik nou duurzaam ondernemen.

Tot gauw.
Manon

Reacties zijn gesloten.