High- en lowlights

Van de week zat ik bij de kapper. Ik vond dat mijn blonde lokken te blond waren voor de tijd van het jaar. Nu even heel eerlijk: “blond gemaakte lokken” want dat blonde van vroeger moet tegenwoordig een handje geholpen worden wil het zich laten zien. “Highlights” heet dat met een mooi woord. Maar te veel highlights wordt te blond en het kan toch niet altijd zomer zijn. Dus hoe help je de natuur dan een handje? Door er vervolgens weer donkere plukjes doorheen te verven: jawel “lowlights” genaamd.

Het zette mij aan het denken. Iedereen kent zijn hoogte- en dieptepunten, de ups en downs. Ze komen en gaan als de golven van de zee. Maar deze high’s en low’s kon ik dus zelf plannen. Gewoon aan laten brengen wanneer ik ze wil. Dat zou in het echte leven toch wel heel handig zijn. Maar ja, of je nou invloed hierop hebt of niet, ze gaan gewoon wel samen, naast elkaar, planbaar of niet en dat is precies zoals ik het in mijn werk als zelfstandige ook ervaar. Het geluksgevoel bij het krijgen van een mooie opdracht en het voelen van de druk als je op zoek bent naar een nieuwe. De blijdschap over de onafhankelijkheid, maar ook de zorgen soms over het echt helemaal alleen moeten doen zonder het vangnet van een veilig vast dienstverband.

Herkenbaar? Welkom in het echte leven. Het hoort erbij. Zonder donker is er geen licht en dat is nou precies wat het het bestaan zo waardevol maakt. Altijd highlights is niet mooi, dat wordt uiteindelijk vaal en we willen niet altijd zomer, we willen de charme van alle seizoenen. Tot de volgende keer.

Manon

Reacties zijn gesloten.