Nivea (van het Kruidvat)

De snelste manier om je ongelukkig te voelen is door jezelf continu te vergelijken met anderen. Door te denken dat het bij anderen allemaal veel makkelijker gaat. Dat invullen doe jij natuurlijk nooit, maar bij mij ligt die neiging soms op de loer. Als ik mijn time-line op Twitter volg denk ik regelmatig, wat zijn anderen toch actief, kundig, grappig of alert. Wanneer ik een LinkedIn uitnodiging accepteer en ik bekijk het profiel, dan voelt het alsof mijn ervaring verbleekt bij die van hem of haar. Websites van anderen zijn zo duidelijk en beter vindbaar. Opdrachten lijken makkelijker te komen of zijn groter en in ieder geval langer. Hij heeft een partner met meer begrip. Haar financiële situatie is meer stabiel door de vaste baan van haar man. En als ik nog even zo door ga, dan weet ik er nog wel een paar.

Totdat ik een vriendin sprak. Zij had het over Nivea. Als beelddenker zag ik meteen de crème in het blauwe ronde blikje met de witte letters voor mij. Ze bedoelde iets anders. “Niets is wat het lijkt” zei ze. Ze had het over haar ogenschijnlijk gelukkige buurvrouw die het altijd voor de wind ging. Totdat ze haar sprak. Haar beeld van de buurvrouw bleek niet te kloppen. Gedoe met de kinderen, ruzie met ouders en nog meer lastige situaties. “Nivea” zei ze. “Niets is wat het lijkt en dan denk ik altijd Nivea.”

Nivea staat voor: Niet Invullen Voor Een Ander. Een mooi ezelsbruggetje om te onthouden als je de neiging hebt om in te vullen hoe het bij die ander gaat, wanneer je denkt te kunnen denken wat die ander denkt. Als het gras bij de buren weer groener lijkt. Wanneer het lijkt alsof het bij een ander vanzelf komt aanwaaien. Weet dat iedereen op zijn manier hard (of slim) heeft gewerkt om te bereiken wat hij wil, met alle strubbelingen van dien. Onthouden hoor. Het helpt mij enorm relativeren.

Onlangs was er weer iets. Ik sprak met iemand en zij had haar “niche” gevonden. Zij wel, dacht ik. Ineens besefte ik, dat ik het weer deed. In gedachten sprak ik mijzelf toe: stop met vergelijken, denk niet dat het bij haar vanzelf is gegaan! Blijf bij jezelf, denk aan die crème! Hoe was het ook alweer, iets van het Kruidvat, hoe heet het nou toch, Dove of zo? O ja, Nivea: niet invullen voor een ander. De volgende keer beter luisteren naar je vriendin Manon en ook onthouden graag. Kunnen anderen dat ook alweer makkelijker?

Zucht……… niets is wat het lijkt.

Reacties zijn gesloten.