Op de biechtstoel

“Ik ben goed geworden in iets wat ik niet leuk vind.” Het klinkt bijna als een biecht. Alsof ze schuldbewust is, van hetgeen haar is overkomen. Al jaren werkt ze als manager en stuurt ze verschillende teams in de zorg aan. Ze komt in de ochtend vol energie binnen en gaat als een uitgewrongen dweil weer naar huis.

“Als je maar doet wat je goed kan, dan heb je er vanzelf plezier in.” Deze overtuiging zit diep. Maar in hoeverre gaat dat echt op? Hoe kan het dan, dat ik toch geen energie meer krijg van mijn werk? Ik zou willen weten waar het aan ligt, maar ik blijf dezelfde rondjes draaien. Moet het roer volledig om (maar wat dan??) of kan ik mijn plezier en energie terugvinden in mijn werk?

Ervan uitgaande dat de oorzaak werk-gerelateerd is (want het komt echt voor dat de symptomen zich in het werk uiten, terwijl de oorzaak op een ander levensgebied ligt) is mijn advies om je totale takenpakket eens samen te voegen naar een lijst van 10 werkzaamheden. Verdeel deze taken vervolgens in een percentage van de tijd; hoeveel van je tijd besteed je waar aan? Als het goed is, is dat samen 100% (mocht je daar trouwens ver boven zitten, dan adviseer ik je een cursus time-management :-). Geef daarna per taak aan of je het een 8 of hoger zou geven; heb ik hier plezier in, krijg ik hier energie van? Welk deel van je dag ben je eigenlijk met de dingen bezig die een 8 of hoger krijgen? Is dat minder dan 70%, dan zou je daar wel eens het antwoord op je vraag kunnen vinden.

Heel veel succes met het (her)vinden van je energie en werkplezier!

#doenwaarvoorjebedoeldbent #wordenwiejebent

“Help, ik word afgeschoten door mijn teamleden.”

Een vriendin van mij, zij is teammanager, belt mij op en wil haar verhaal even delen. Ze zegt: “vanwege de corona-maatregelen hebben de teamleden elkaar lange tijd niet gezien. Ook ik word geacht thuis te werken. Het eens zo goed draaiende team, inclusief fijne sfeer en open communicatie, blijkt ineens veranderd te zijn in een roddelclubje. En wie krijgt de schuld? Ik.”

Volgens het team was ze er niet, luisterde ze niet en nam ze beslissingen waar het team het niet mee eens was (ook al is dit nou eenmaal beleid van de organisatie). Dit alles moest ze ook nog eens “via-via” vernemen. Niemand die dit rechtstreeks aan haar vertelde. Auw, dat doet pijn. Wat is er gebeurd en waarom krijgt zij de schuld?

Teamleden kunnen, meestal door veranderingen, ineens “onvolwassen” gedrag laten zien. Er is altijd een aanleiding wat maakt dat ze gaan klagen en roddelen. Het team heeft een terugval in haar ontwikkeling. Het afgeven op de leidinggevende is hiervan een duidelijk symptoom. Het is (gelukkig) universeel dat groepen zich zo gedragen.

Pffff, dat lucht op, wanneer je weet dat het zo werkt. Er zijn nu twee dingen die haar te doen staan. Het ene is, bieden wat de teamleden nodig hebben in deze fase. Zorg dat de openheid en veiligheid weer terugkomt in het team. Creëer duidelijkheid. Leer ze (opnieuw) verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gedrag; zorg dat ze afspraken nakomen en dat ze weer luisteren naar elkaar.

Het andere is (en dat moet eerst) ga met je eigen pijn aan de slag. Wat doet er zeer? Wat raakt jou als mens het meest? De pijn mag er zijn, deze is ook echt. Onderzoek vervolgens de aanname; wat denk jij, over jezelf, waardoor je deze pijn voelt? In dit geval was het de gedachte “ik ben blijkbaar geen open en toegankelijke manager”. Hé, daar zit het dus. Want dát is niet waar. Ik ben wel open en toegankelijk en daar heb ik ook bewijs van.

Check! Nu mijn vriendin weer neutraal kan zijn, kan zij haar rol als leidinggevende weer pakken. De teamleden krijgen weer aangereikt wat er nodig is, om door deze fase heen te komen.

Lastig en confronterend? Ja! Leerzaam en de moeite waard? Zeker! Succes fijne vriendin.

Ontwikkeladvies voor jou (en het is nog gratis ook)

Laatste update: het maximale aantal deelnemers, dat zich per 1 december 2020 kon registreren, is bereikt.

Ben jij (of ken jij) iemand die wil onderzoeken of je nog “doet waarvoor je bedoeld bent”?

Het gratis ontwikkeladvies is per 1 december weer beschikbaar! Geef je voor- en achternaam, je e-mailadres en je geboortedatum door. Zodra ik je daarmee heb aangemeld, ontvang je een e-mail die je dient te bevestigen. Daarna volgt een registratiecode. Is dat gelukt, dan kunnen we onze gesprekken gaan inplannen. In levende lijve of online. Met behulp van de Core Values Index, een arbeidsmarktscan en een competentie- en interessetest, weet jij in drie gesprekken wie je bent, wat je kan en hoe je kansen op de arbeidsmarkt zijn.

Zin in? Laat het mij vóór 1 december weten!

Ik heb een hekel aan deze zin, maar het is echt waar: vol = vol

Update van 2 september 2020

Dat ging wel erg snel! https://www.nieuwsszw.nl/maximum-aantal-ontwikkeladviezen-bereikt/ Misschien komt er in 2021 weer een mogelijkheid. Laat het mij weten, dan houd ik het voor je in de gaten.  Het ministerie verwijst ook naar andere manieren van financieren. Vaak is je werkgever ook bereid om in een traject voor te investeren.

De impact van Corona, ik schreef er al eerder een stukje over.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, denkt er net zo over. Hij biedt daarom de gelegenheid om je loopbaan onder de loep te nemen. Alle werkenden, vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd, krijgen deze mogelijkheid. En dat geheel gratis.

Hoe is jouw situatie?

Is jouw functie door de Corona-crisis veranderd, misschien zelfs verdwenen of heb je ineens behoorlijk minder werk? Maak gerust gebruik van deze subsidieregeling. Zo krijg je de kans om met een ervaren loopbaancoach over jouw carrière van gedachten wisselen.

Wat gaan we doen?

We gaan samen aan de slag. Het resultaat van dit korte traject, is een ontwikkeladvies met een persoonlijk ontwikkelplan. Je beschrijft welke acties je gaat ondernemen om met plezier aan het werk te blijven, of te komen. Eén van de onderdelen om deze inzichten te verkrijgen, is het inzetten van een “arbeidsmarktscan”. Een (verplichte) test om jouw positie en kansen op de huidige arbeidsmarkt in kaart te brengen.

Wat het traject uniek maakt, is dat ik voor jou daarbij ook de Core Values Index (CVI) inzet.

Gratis? Ja, helemaal gratis!

Het ontwikkeladvies wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De subsidie vraag ik aan, dat kost jou geen tijd. De regeling geldt voor alle beroepsgroepen, ongeacht functie en/of niveau. Voor werkenden, werkzoekenden, ZZP-ers en ondernemers. De aanmeldingen kunnen tot eind december 2020 gedaan worden, maar bij de 20.000ste deelnemer stopt de mogelijkheid om dit kosteloos te doen.

Zin in een frisse kijk op jouw loopbaanontwikkeling?

De impact van Corona…. en de richtlijnen in mijn praktijk

Hoe was jouw situatie?

Waar de één aan de frontlinie overuren heeft gedraaid, kwam de ander zonder baan of opdrachten te zitten. Een volgende heeft ervaren hoe het is om vanuit huis te werken en heeft zijn collega’s alleen nog maar via beeldschermen gezien. Weer een ander heeft geleerd om, dat wat je doet, online aan te bieden. Terwijl de ander weer leerde om dit online te ontvangen. Er zijn ook mensen die nauwelijks iets gemerkt hebben, wat betreft het werk dan. Zij zijn “gewoon” doorgegaan met hoe het altijd al ging. Hoe dan ook en het is een understatement, dit virus heeft impact op iedereen. En heel cliché; het belangrijkste is natuurlijk dat wij en onze naasten, gezond zijn gebleven en ik hoop van harte dat dat voor jou het geval is.

Hoe gaat het nu met je?

Hoe je situatie ook was, of nog steeds is, juist deze periode kan ook leiden tot reflectie. Zet het je aan tot denken? Ben je té druk geweest en wil je dit vanaf nu anders aanpakken? Zit je momenteel in een fase waarin jij je afvraagt hoe het voor jou is, mét je huidige werk of juist zónder werk en hoe je daarmee om kan gaan? Kom je erachter dat je, naast dat er natuurlijk veel is om wel dankbaar voor te zijn, twijfelt over jouw werk en of de manier waarop dit nu gaat, wel écht is wat je wil….

Wil je even sparren?

Zullen we er samen eens naar kijken? Gun jezelf een coach die je helpt jezelf nog beter te leren kennen. Iemand die jou in beweging zet en je helpt om realistische doelen te stellen. Iemand waar je alles tegen kan zeggen, die weet waar zij het over heeft en zich focust op jou. Het kan weer, mijn praktijk is open! Neem gerust en geheel vrijblijvend contact op over jouw mogelijkheden.

Het coronavirus is helaas nog wel steeds onder ons en daarom gelden er in mijn praktijk bepaalde richtlijnen voor onze veiligheid.

Corona-richtlijnen

  • Ik plan ruim de tijd tussen de afspraken in, zodat je geen andere mensen tegenkomt.
  • Wanneer je aanbelt, doe ik de deur voor je open, maar we geven elkaar geen hand.
  • Voor en na onze ontmoeting was ik mijn handen met zeep. 
  • Als je binnenkomt vraag ik ook aan jou om eerst je handen te wassen.
  • Het gesprek wordt op anderhalve meter afstand gehouden. 
  • Na iedere afspraak maak ik alle contactpunten, zoals de tafel, deurklinken en de kraan schoon.    
  • Als je het toch nog niet prettig vindt om naar de praktijk te komen is er altijd een telefonische of skype/zoom-afspraak mogelijk.
  • Wanneer ik naar het bedrijf toekom, waar jij of jouw team werkt, dan houd ik mij uiteraard ook aan de richtlijnen die dan gelden.

Blijf thuis als jij (of één van je gezinsleden) symptomen vertoont zoals koorts, griepachtige verschijnselen of hoesten. Neem dan contact met mij op om dit te bespreken. We verplaatsen dan je afspraak, of we hebben deze op afstand per telefoon of online. Uiteraard en ook al gebeurt het afzeggen op het laatste moment, worden er geen kosten in rekening gebracht voor een afspraak die niet doorgaat. 

Ontwikkeladvies voor 45-plussers

Neem de regie over jouw loopbaan

Inmiddels ben je voorbij de leeftijd van 45. Je loopt dus al wat jaren mee en qua werkervaring en inzet heb jij je waarde wel bewezen. Je mag ook nog een tijdje door, want je pensioenleeftijd is nog (lang) niet bereikt.

Heb jij nog de regie over jouw loopbaan en ben je voorbereid op de manier waarop jij invulling geeft aan de rest van jouw carrière? Het antwoord hierop, is precies het doel van het ontwikkeladvies dat jij als 45 plusser in 2019 gratis mag ontvangen. Je wordt gestimuleerd om actief na te denken over hoe je werkend jouw pensioenleeftijd kunt bereiken en uitval door ziekte of werkloosheid kunt voorkomen.

Het ontwikkeladvies helpt hierbij door jou inzicht te geven in het toekomstperspectief van jouw huidige werk, jouw competenties en jouw toekomstige loopbaanmogelijkheden.

Wat het advies uniek maakt is dat ik, als onderdeel van jouw traject, daarvoor de CVI inzet.

Als ik zie wie ik ben, weet ik waar ik hoor.

Ben jij 45+ en heb jij tenminste 12 uur per week betaald werk, dan voldoe je in de meeste gevallen aan de criteria, waardoor je dit gratis ontwikkeladvies kunt ontvangen.

Het resultaat van het ontwikkeladvies is een persoonlijk ontwikkelplan waarin je beschrijft welke acties je gaat ondernemen om jouw mogelijkheden te vergroten om aan het werk te blijven tot je pensioenleeftijd.

Het ontwikkeladvies wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het kost jou niets, behalve je tijd en inzet en een open mind richting jouw mogelijkheden. De subsidieregeling geldt voor alle beroepsgroepen, ongeacht functie en/of niveau en is óók geldig voor ZZP-ers.

Vanuit mijn ervaring ben ik het meest van  waarde voor medewerkers met een ondersteunende, adviserende en/of managers-functie. Ook zelfstandigen zijn van harte welkom. In de zorgsector ben ik het meeste thuis, maar vanuit mijn uitzendbureau-achtergrond is mijn kennis breed.

Zin in wat inspiratie en benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact op via 06-12730505 of mail naar info@manonvannoort.nl.

Wees welkom.

Blog

Worden wie je bent

Wat wil jij later worden als je groot bent? Wie heeft deze vraag als kind niet gehad? Ik wist het eigenlijk nooit zo goed. Als kleuter kon ik tijdens het spelen van een zielig meisje eens heel echt huilen. Volgens mijn medekleuters zou ik daarom beslist actrice worden. Als kind vond ik het schrijven van verhalen zo leuk, ik heb dagboeken vol. Een carrière als journalist lag in het verschiet. Verschillende beroepen hebben de revue gepasseerd, maar van geen van allen werd ik echt heel blij. Wat moest ik nou toch worden en blijf je dat dan ook je hele leven?

Actrice werd het niet, volgens mijn ouders was daar geen droog brood in te verdienen. Maar was het talent onder het acteertalent wellicht inlevingsvermogen? Moeilijk woord voor een kleuter. Voor journalistiek had ik te weinig maatschappelijke belangstelling. Bleek het echter niet te gaan om een andere gave: het kunnen verwoorden van gedachten en gevoelens? Communicatie, gedrag willen begrijpen, verbeteren en vernieuwen, ondersteunen bij groei en ontwikkeling. Allemaal drive, passie, talent of hoe je het ook noemen wilt. Maar wat weet je daarvan als je 14 bent en je een vakkenpakket gaat kiezen?

Toch ben ik langzaam geworden wie ik ben. Al deze latente talenten zijn wel de rode draad in mijn leven gebleken. Van alle stappen die ik heb gezet, waren deze eigenschappen steeds een onderdeel. Leuk om te ontdekken dat ik gewoon ben geworden wie ik ben. Met of zonder opleiding, met of zonder werkervaring, de blauwdruk zit er toch een beetje in. Wat is jouw blauwdruk? Ben je al geworden wie je bent of ben je gewoon al die tijd jezelf al geweest? Ik hoop vooral dat je ook jezelf mag zijn. Dat je er meer dan droog brood mee kan verdienen en bovenal, dat je er heel gelukkig mee bent!

Manon