“Help, ik word afgeschoten door mijn teamleden.”

Een vriendin van mij, zij is teammanager, belt mij op en wil haar verhaal even delen. Ze zegt: “vanwege de corona-maatregelen hebben de teamleden elkaar lange tijd niet gezien. Ook ik word geacht thuis te werken. Het eens zo goed draaiende team, inclusief fijne sfeer en open communicatie, blijkt ineens veranderd te zijn in een roddelclubje. En wie krijgt de schuld? Ik.”

Volgens het team was ze er niet, luisterde ze niet en nam ze beslissingen waar het team het niet mee eens was (ook al is dit nou eenmaal beleid van de organisatie). Dit alles moest ze ook nog eens “via-via” vernemen. Niemand die dit rechtstreeks aan haar vertelde. Auw, dat doet pijn. Wat is er gebeurd en waarom krijgt zij de schuld?

Teamleden kunnen, meestal door veranderingen, ineens “onvolwassen” gedrag laten zien. Er is altijd een aanleiding wat maakt dat ze gaan klagen en roddelen. Het team heeft een terugval in haar ontwikkeling. Het afgeven op de leidinggevende is hiervan een duidelijk symptoom. Het is (gelukkig) universeel dat groepen zich zo gedragen.

Pffff, dat lucht op, wanneer je weet dat het zo werkt. Er zijn nu twee dingen die haar te doen staan. Het ene is, bieden wat de teamleden nodig hebben in deze fase. Zorg dat de openheid en veiligheid weer terugkomt in het team. Creëer duidelijkheid. Leer ze (opnieuw) verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gedrag; zorg dat ze afspraken nakomen en dat ze weer luisteren naar elkaar.

Het andere is (en dat moet eerst) ga met je eigen pijn aan de slag. Wat doet er zeer? Wat raakt jou als mens het meest? De pijn mag er zijn, deze is ook echt. Onderzoek vervolgens de aanname; wat denk jij, over jezelf, waardoor je deze pijn voelt? In dit geval was het de gedachte “ik ben blijkbaar geen open en toegankelijke manager”. Hé, daar zit het dus. Want dát is niet waar. Ik ben wel open en toegankelijk en daar heb ik ook bewijs van.

Check! Nu mijn vriendin weer neutraal kan zijn, kan zij haar rol als leidinggevende weer pakken. De teamleden krijgen weer aangereikt wat er nodig is, om door deze fase heen te komen.

Lastig en confronterend? Ja! Leerzaam en de moeite waard? Zeker! Succes fijne vriendin.