Op de biechtstoel

“Ik ben goed geworden in iets wat ik niet leuk vind.” Het klinkt bijna als een biecht. Alsof ze schuldbewust is, van hetgeen haar is overkomen. Al jaren werkt ze als manager en stuurt ze verschillende teams in de zorg aan. Ze komt in de ochtend vol energie binnen en gaat als een uitgewrongen dweil weer naar huis.

“Als je maar doet wat je goed kan, dan heb je er vanzelf plezier in.” Deze overtuiging zit diep. Maar in hoeverre gaat dat echt op? Hoe kan het dan, dat ik toch geen energie meer krijg van mijn werk? Ik zou willen weten waar het aan ligt, maar ik blijf dezelfde rondjes draaien. Moet het roer volledig om (maar wat dan??) of kan ik mijn plezier en energie terugvinden in mijn werk?

Ervan uitgaande dat de oorzaak werk-gerelateerd is (want het komt echt voor dat de symptomen zich in het werk uiten, terwijl de oorzaak op een ander levensgebied ligt) is mijn advies om je totale takenpakket eens samen te voegen naar een lijst van 10 werkzaamheden. Verdeel deze taken vervolgens in een percentage van de tijd; hoeveel van je tijd besteed je waar aan? Als het goed is, is dat samen 100% (mocht je daar trouwens ver boven zitten, dan adviseer ik je een cursus time-management :-). Geef daarna per taak aan of je het een 8 of hoger zou geven; heb ik hier plezier in, krijg ik hier energie van? Welk deel van je dag ben je eigenlijk met de dingen bezig die een 8 of hoger krijgen? Is dat minder dan 70%, dan zou je daar wel eens het antwoord op je vraag kunnen vinden.

Heel veel succes met het (her)vinden van je energie en werkplezier!

#doenwaarvoorjebedoeldbent #wordenwiejebent